JÓGAkalandOK

Hogyan válassz jógastílust?

Megnézel egy órarendet, mindegy melyik stúdióét.

És mit látsz? Sokfajta jógaórát, sokfajta stílust, ismeretlen elnevezéseket..

Újabbnál újabb irányzatokat.

Nem könnyű követni, mind jóga, mégis megannyi cél, fókusz.

És hogy válaszd ki a megfelelőt?

Na, erre jó az internet, vagy a Stúdió recepciósa, vagy egy ismerős, vagy ez a cikk…

Az alábbi táblázat nagy segítségedre lehet.

Nem én készítettem, idegen tollakkal ékeskedem ( forrás: www.yogazona.blog.hu)

A nagy JÓGASTÍLUS választó

Persze nincs rajta az összes jógafajta, és nem is írok mindről, lehetetlen is lenne mindet feltüntetni, de a legelterjedtebb stílusokat megtalálod.

Azt tudnod kell, hogy minden stílus alapja a HATHA jóga, a tradicionális irányzat. Minden egyéb jógairányzat ennek ászanáit használja, alakítja, fejleszti. Ez egy statikus stílus, és a kezdőtől a haadóig minden szintje megtalálható.

Kezdőknek ezt szoktam ajánlani, mert könynen elsajátíthatóak az alapok, helyes kivitelezés, és van idő az ezekben való elmélyedésre.

Agni jóga: Ugyancsak HATHA elemek építik fel, de 21 légzésig történik a kitartásuk. Erős, és nem túl mozgalmas, de követői esküsznek rá. Célja a tűz felélesztése benned, emésztés javítása. Melegben végezve csak fokozódik a hatás ( és a szenvedés is :), de ez csak személyes vélemény).

Hot jóga, bikram jóga: Melegben, izzadva történő ászana gyakorlás meghatározott sorrendben. A melegben gyakorlás előnye, hogy a melegben könnyebben belazulnak az izmok és a szalagok, kisebb a sérülésveszély, illetve az izzadáson keresztüli méregtelenítés is fokozottabb. Ez persze mit sem ér, ha Te mondjuk elájulsz a melegben, így mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mit bír a teste. A legtöbb irányzatnak van hot, azaz forró változata is.

Astanga jóga:  Dinamikus irányzat Óra elején s végén közös mantra segíti a ráhangolódást, de a bemelegítés egyben a napüdvözlet, a jógapózokat általában 5 légzésig kell kitartani, majd utána következik a következő ászana. Meghatározott gyakorlatsor van, szintekre szabva, tehát minden órán ugyanazt végzed, de a fejlődés is követhetőbb így. Jellemzők: fokozottabb testi igénybevétel, erős izzadás, szétfolyt smink, zilált haj, párás ablakok, vizes póló, izzadt padló, végén: szuper érzés.

Vinyasa flow jóga: Dinamikus irányzat, egy tánchoz tudnám hasonlítani, a pózok egymást követik egy áramlásban, egyikben sem időzik, de állandó mozgásban van. Haladóbbaknak ajánlanám.

Dinamikus jóga: Vinyasa jellegű, de igen nagy különbség, hogy a gerinctréning elemeivel kombinálja. Erős terhelést biztosít, de védi a gerincet. Ugyancsak áramló mozgás a jellemző, de erőteljesebb, egy-egy ászanám belül is történik mozgás. Az izomláz garantált. Helyet kap a nyújtás, elmélyülés is.

Fitjóga, power jóga: Ötvözete a saját testsúlyos edzésnek és a jógának. Kimarad a relaxáció, helyette egész testet megdolgoztató kemény munka a jellemző. Azoknak ajánlanám, akik a jóga spirituális hátterét nem érzik magukhoz köze, de erőteljes testmozgásra vágynak.

Yin jóga, női jóga: Passzív típusok, célja nem a fizikai megterhelés, hanem belső munkát célozza. Fókuszban a csípő, mellkas, hasi szervek. Jellemzői még:  fokozottabb nyújtás, hosszabb kitartás, szintén lehet erős izzadás, nem kellems, de a végeredmény egy megkönnyebült, kellemes érzet.

Persze van még sok irányzat: segédeszközös jógák, Iyengar jóga, gerincjóga, kontakt ( páros)  jóga, antigraviti jóga, power jóga, stb…

 

A lényeg, hogy találd meg a neked tetsző, megfelelő stílust és oktatót. Sok múlik a stúdión és a tanáron, próbálj ki többfélét.

Nyugodtan kérj segítséget az oktatótól, tedd fel kérdéseidet, jelezd sérüléseidet, betegségeidet, és ne érezd kellemetlennek, hogy kezdő vagy.

Én minden órám elején elmondom, hogy csak annyit végezz, amennyit aznap a szervezeted enged.

Fontos a fejlődés, határok feszegetése, de ésszerű határokon belül, néha a csendesedésre van szükség, és hidd el, tested jelzi az aznapi igényeit.

Ezt tartsd tiszteletben, és ne legyen benenm elvárás, megfelelés. Azt hiszem így adott a kellemes, feszültségmentes, nyugodt jógagyakorlás.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!